ВРЪБНИЦА

palmДнес цялата западна Църква, живееща по Григорианския календар, включително и Лютеранската празнува Цветница или т.н. още Връбница- влизането на Господ Исус Христос във Ерусалим. С тази неделя започва Святата седмица известна още и с името Страстната седмица, последната от Великия Пост, неделя, която предшества Възкресение Христово. И макар поради ранното празнуване на Цветница тази година е много трудно да се намерят разлистени върбови клонки, това не променя духовната литургична същност на празника.

Ние днес възпоменаваме триумфалното влизане на Христос в Ерусалим. Народът режел клони от околните дървета и ги постилал по пътя, и възклицавал велегласно „Осанна! Благословен, Който иде в Господното Име!“ Но после тълпата ще промени своето настроение, същите тези, които днес викат „Осанна!“ не след дълго ще крещят неистово- „Разпни Го!“

За съжаление мнозина от дошлите днес да прославят Христос, напълно равнодушно ще преминат покрай великите събития на започващата Света седмица, прекарвайки това време в летаргичен духовен сън и ще се появят в църквата едва на Великден, а може и тогава да не дойдат.

Християни, братя и сестри, заради Христа, отложете обичайните си дела, излезте по- рано от работа, ако е необходимо. Разберете, че Великден няма никакъв смисъл, ако не е предшествано от разпятието. Пренебрегвайки службите през Светата седмица, вие значително, много повече отколкото можете да си представите обеднявате и вредите на своя духовен живот, казвайки по този начин на Христос, че нямате нищо общо с Неговите страдания и смърт. В ранната църква Разпети Петък и Великден са се възприемали като едно цяло събитие, което по никакъв начин не можело да се разделя на отделни една от друга части. Да тръгнем по пътя на Христос тази седмица. Да пожертваме неголемите си лични житейски удобства, и заетости, заради Онзи, Който пожертва живота си за нас, за да не умрем, но да имаме живот вечен в Бога.

Нека се приготвим за смъртта и Възкресението на Господа, да отложим временно житейските си дела, които могат в края на краищата да почакат, и да отдадем чест на Господа, на Него само хвала да въздадем и поклонение да принесем. Търсете Божието царство и всичко останало ще ви се прибави. Амин.

Share